Suksien pituus

Hiihtäminen on ehkäpä yksi hauskimmista ulkoiluharrastuksista, jota suomalainen saa etuoikeutettuna harrastaa. Hiihtosuksien valinta ei ole vaikeaa, mutta on kaksi olennaista seikkaa, jotka tulee olla kunnossa, jotta hiihtäminen olisi nautinnollista: suksien pituus ja suksien jäykkyys. Liian pitkillä suksilla hiihtäminen on haastavaa ja into harrastukseen laantuu kovinkin nopeasti. Liian jäykät sukset eivät pidä ja mäkien nousemisesta tulee mahdotonta. Sopivilla suksilla hiihtäminen tuntuu sen sijaan luontevalta ja helpolta.

Tässä oppaassa käymme läpi oikeiden suksien valinnan niin luistelusuksien, perinteisten suksien ja metsäsuksienkin kannalta. Luistelusuksien mitoitus löytyy alempana. Lue lisää niin tiedät oikean hiihtosuksen pituuden juuri sinulle!

Perinteisten suksien pituuden valinta

Perinteisen suksen pituus on käytännössä: hiihtäjän pituus + 15-25cm. Jos suksi on liian lyhyt, se käyttäytyy epävakaasti hiihtäjän alla. Liian pitkät sukset ovat taas vaikeasti hallittavissa. Huomioithan että melkein kaikissa suksimalleissa jäykkyys lisääntyy pituuden myötä, joten on tärkeää myös jäykkyyden kannalta hankkia oikean pituinen suksi.

Käytännössä pituuttaan kevytrakenteisemmat henkilöt voivat valita hieman viitearvojen alueella hieman lyhyemmän suksen ja raskasrakenteisemmat henkilöt hieman pidemmän, jotta sopiva jäykkyys löytyisi.

Perinteisen suksien jäykkyys

Perinteisen suksen jäykkyys on suksen pituutta tärkeämpi seikka, sillä jäykkyys vaikuttaa eniten suksen toimintaan ladulla. Perinteisen suksissa käytetään pitovoiteita (paitsi pitopohjasukset) ja pitoalueen tulee koskettaa riittävän helposti lumen pintaa, kun painoa laitetaan hiihtäessä toiselle jalalle. Hiihtäjän seisoessa molempien suksien päällä, tulee pitoalueen olla täysin irti lumen pinnasta, jotta pitovoide ei vaikuta suksen luistoon. Kun painoa siirretään toisen jalan päkiälle, täytyy suksen pitoalueen olla täysin kiinni lumen pinnassa, jotta pitoa löytyisi sukselle riittävästi. Kun pitoalue ottaa kunnolla maahan kiinni, pitovoide toimii ja mäkien nouseminenkaan ei ole ongelmaksi.

Kannattaa myös huomioida että yksikään suksipari ei ole jäykkyyden suhteen identtinen, vaikka kyse olisi samasta mallista. Jokainen suksipari on yksilö ja eroja jäykkyyksien suhteen löytyy jonkin verran. Etenkin kalliimmissa välineissä jäykkyyserot suksiparien välillä kasvavat ja identtistä suksiparia ei käytännössä kaupan hyllyltä löydy.

Netistä suksia voi kyllä ostaa, sillä edullisimmissa suksissa pitoalueet toimivat kunhan ostat sukset pituudellesi ja painollesi sovitettuna. Kalliimmissa suksissa kannattaa tarkistaa suksien jäykkyys tarkemmin.

Perinteisen hiihtosuksien kokotaulukko

Hiihtäjän paino (kg) Perinteisen suksen pituus (cm)
20-30kg 145cm
25-35kg 155cm
30-40kg 165cm
35-50kg 175cm
40-55kg 185cm
45-60kg 190cm
55-70kg 195cm
65-80kg 200cm
75-90kg 205cm
90-100kg 210cm
100kg+ 210cm+

Perinteisen suksien pohjavaihtoehdot

Voideltavat sukset – Perinteinen ja yleisin markkinoilla oleva suksi tarvitsee pitovoitelun toimiakseen. Pitovoidesuksien etuna on niiden hyvä toimivuus erilaisilla keliolosuhteilla, kunhan pitovoide laitetaan kelin mukaisesti.

Kuvioitu pitopohjasuksi – Kuvioiduissa pitopohjasuksissa ei tarvita pitovoidetta. Kuvioitu pohja antaa hyvän pidon, mutta nollakeleillä pohja saattaa jäätyä ja tarvitsee mahdollisesti käsittelyä.

Nano-sukset – Niin kutsuttu nanopohjasuksi ei myöskään vaadi pitovoidetta. Koko pohja on käsitelty huokoiseksi ja pitäväksi. Nanopohjasuksi toimii kaikilla kelialueilla, mutta suksen luistavuus on huonompaa kuin suksissa, joissa on tarkka pitoalue. Nanosukset sopivat hyvin satunnaisille hiihtäjille, jotka haluavat helpon ja toimivan suksen.

Zero-sukset – Fischerin lanseeraamassa zero-suksessa on pohjassa valmis zeropohja, joka ei vaadi käsittelyä. Nimensä mukaisesti suksi toimii hyvin nollakeleillä ja ominaisuuksiensa vuoksi zero-suksia käytetään paljon myös huippukisoissa. Zero-suksi voidaan myös voidella, mikäli haluaa suksella haluaa hiihtää kovemmilla pakkasilla.

Luistelusuksien pituuden valinta

Luistelusuksien tulee olla noin 5-20cm hiihtäjää pidemmät. Myös luistelusuksissa jäykkyys on aivan yhtä tärkeä tekijä kuin suksen pituuskin.

 

 • Aloittelijalle ja kevyelle hiihtäjälle sopii 5-10cm pidempi suksi
 • Kokeneelle tai raskasrakenteiselle hiihtäjälle soveltuu 10-20cm itseään pidempi suksi

Luistelusuksien jäykkyys

Luistelusuksen jäykkyys tulee myös olla sopiva hiihtäjälle, jotta suksi toimisi optimaalisesti lumella. Luistelusuksen ideana on antaa hiihtäjälle mahdollisimman paljon luistoa. Toisin kuin perinteisen suksissa, luistelusuksissa suksen keskiosan tulee olla kokonaan irti ladusta, myös painoa siirrettäessä yhdelle jalalle. Liian jäykkä suksi ei taivu riittävästi, kun tarvitaan voimaa kantille mäkisillä osuuksilla. Liian löysät sukset taas luistavat huonosti.

 • Luistelusuksen keskiosa tulee olla irti ladusta myös kun paino on yhdellä jalalla

Paperiliuskatestin avulla voit määrittää sopivan jäykkyyden sukselle:

 1. Laita molemmat sukset vierekkäin kovalle ja tasaiselle alustalle
 2. Laita paperiliuska suksien painopisteen alle
 3. Seiso suksien päällä painopisteen ollessa isovarpaasi etureunan kohdalla
 4. Kun paino on kokonaan yhdellä jalalla, paperiliuskan tulee liikkua 30-55cm eteenpäin painopisteestä ja ainakin 10cm kantapäästä taaksepäin
 5. Pyydä mielellään toista henkilöä liikuttamaan paperiliuskaa ja tekemään mittaustulokset

Luistelusuksien kokotaulukko

Hiihtäjän paino (kg) Luistelusuksen pituus (kg)
20-30kg 140cm
25-35kg 150cm
30-40kg 160cm
35-50kg 165cm
40-55kg 170cm
45-60kg 175cm
55-70kg 180cm
65-80kg 185cm
75-90kg 190cm
90-100kg 195cm
100kg+ 195cm +

Metsäsuksen pituus

Metsäsuksen eli eräsuksen pituus tulee olla huomattavasti pidempi kuin tavallisten perinteisten hiihtosuksien. Metsäsuksien ideana on kantaa hiihtäjää pehmeällä lumella mahdollisimman hyvin, siksi metsäsukset ovat myös huomattavasti tavallisia suksia leveämpiä. Metsäsuksen sopiva pituus on 200-280cm. Pituuteen vaikuttaa hiihtäjän pituuden ja painon lisäksi halutut ominaisuudet. Mitä isompi suksi on, sen paremmin se kantaa.

 

 • Kevyelle ja lyhyelle hiihtäjälle sopii 200-230cm pitkät metsäsukset
 • Keskikokoiselle hiihtäjälle 210-260cm pitkät metsäsukset
 • Pitkälleja raskasrakenteiselle hiihtäjälle 240-280cm pituiset eräsukset

Tunturisuksen pituus

Tunturisuksien pituus tulee olla noin 160-210cm, riippuen hiihtäjän pituudesta ja painosta.