Hiihto- ja laskettelusauvojen lyhentäminen

Ajattelin käydä läpi tänään tärkeän vinkin hiihtäjille ja laskettelijoille: tässä artikkelissa kerrotaan vaihe vaiheelta miten sauva lyhennetään.  Monesti valmistajat tekevät sauvoja 5cm kokovälein ja sopiva pituus saattaa jäädä juuri tuohon väliin. Ongelma syntyy esimerkiksi kun haluaisit 155cm pitkät hiihtosauvat, mutta kaupan hyllyltä löytyy vain koot 152,5cm ja 162,5cm. Tai kenties olet hankkinut käytetyt laskettelusauvat, joita täytyisi lyhentää. Joskus myös hieman pitkät sauvat saattaa olla hyvässä alennuksessa, jolloin kannattaa ehdottomasti tartttua tarjoukseen ja lukea alta miten sauvat lyhennetään.

Sauvan lyhentäminen ei vaikuta negatiivisella tavalla sen ominaisuuksiin, päinvastoin, sauvoistasi tulee hieman jäykemmät ja suorituskykyisemmät! Tämä opas pätee sekä perinteisen-, luistelu- että laskettelusauvojen lyhentämiseen.

1. Tarvittavat työkalut

Sauvoja lyhentääksesi tarvitset seuraavat työkalut. Huomioi että nämä löytyy sinulta ennenkuin lähdet sauvoja lyhentämään.

 

  • Kattilallinen kiehuvaa vettä kahvan liimapinnan irroittamiseksi (myös kuumailmapuhallin käy hyvin)
  • Metallisaha tai sähkösaha
  • Liimaa: gorilla glue, kaksiosainen epoksi jne.
  • Hengityssuojaimen käyttö on suositeltavaa mikäli sauvat sisältävät hiilikuitua

2. Sauvan haluttu pituus

Hyvä suunnittelu takaa hyvän lopputuloksen. Mieti tarkkaan kuinka paljon haluat sauvoja lyhentää, lyhennettyjä sauvoja kun ei enää jälkeenpäin saa pidennettyä. Et voi myöskään merkata lyhennyskohtaa vielä, koska et tiedä kuinka syvälle sauva ulottuu kahvan sisään.

Ajattele siis monta senttiä haluat sauvaa lyhennettävän. Useimmiten sauvoja lyhennetään 1-5cm verran.

3. Kahvan irroittaminen

Kahva on kiinnitetty sauvaosaan liimalla ja se irtoaa ainoastaan kuumentamalla liiman sulavaksi. Kahvan voi kuumentaa kahdella tapaa: laittamalla kahvaosan kiehuvaan veteen muutamaksi minuutiksi tai kuumentamalla kahvaa kuumailmapuhaltimella. Suosittelen paksujen työkäsineiden käyttämistä palovammojen estämiseksi.

Kattilassa kuumentaminen – Irroita kahvan remmit/kädensijat pois sauvasta. Kiehauta vesi kiehumispisteeseen ja aseta sauvan kahvaosat veden alle riittävän isoon kattilaan. Varmista ettei sauvojen hiilikuituosa lepää kattilan reunalla, vaan laita jokin liina kattilan reunan päälle, jottei sauvan varsi vaurioidu. Kiehauta noin 2-4 minuuttia ja ota toinen sauva kattilasta. Käytä mielellään hanskoja tai liinaa vetäessä kuumaa kahvaa irti sauvasta. Yksinkertaisesti kahva lähtee irti vetämällä sitä ylöspäin ja sauvaa pois kahvan sisältä.

Kuumailmapuhaltimella kuumentaminen – Edelleen, irroita kahvan remmit irti sauvasta. Kuumenna kuumailmapuhaltimella kahvaosaa muutaman minuutin ajan riittävältä etäisyydeltä. On parempi kuumentaa kahvaa hieman kauemmin, kuin käristää muovi laittamalla kuumailmapuhallin sentin päähän kahvasta. Kokeile kun kahva alkaa irtoamaan ja vedä kahva pois sauvasta.

Kahva ei irtoa ennenkuin liima on sulanut tarpeeksi kahvan sisältä. Kun liima on sulaa, kahva irtoaa kevyellä vetäisyllä kahvasta!

4. Sauvojen lyhennys

Mittaa lyhennettävä osuus ja merkkaa sopiva kohta sauvaan teipillä tai tussilla. Voit käyttää ruuvipenkkiä, mutta laita hiilikuituisen tai komposiittisen sauvan ja ruuvipenkin väliin pehmustetta, jottei sauva vaurioidu. Kiristä ruuvipenkkiä vain tarpeen verran, liika voima tuhoaa sauvan. Sauvat saa sahattua myös helposti ilman ruuvipenkkiä.

Kannattaa käyttää hengityssuojainta ja suojalaseja, etenkin jos käytät sähkösahaa, sillä hiilikuitu on vaarallista joutuessaan keuhkoihin tai silmiin. Sahaa sopiva pätkä pois sauvoista.

5. Kahvojen kiinnittäminen takaisin sauvoihin

Laita liimaa spiraalin muotoisesti/raidoittamalla sauvan päätyyn, johon kahva tulee. Työnnä sauva kahvan sisään pyörivällä liikkeellä, jotta liima leviäisi tasaisesti kahvan sisään. Käytä mielellään liimaa joka ei laajene aivan tolkuttomasti. Gorilla glue käy mainiosti. Kaksiosainen epoksiliima käy myös hyvin. Jätä superliimat yms. pois tästä projektista.

Anna liiman kuivua ja kiinnitä remmit/kädensijat takaisin sauvoihin.

6. Käytä sauvoja

Älä unohda sauvoja pölyttymään varastoon, vaan ulos, mars, nyt heti!