Laskettelusukset Osto-Opas

Sopivien laskettelusuksien löytäminen voi olla haastavaa, etenkin kun erilaisia suksia on markkinoilla pilvin pimein. Mutta ymmärtämällä hieman perusasioita eri suksityypeistä, suksien muodoista ja rakenteista, sekä suksen oikeasta pituudesta, pystyt kaventamaan valintasi oikeaan suksipariin ja lähtemään rinteeseen. Sopivilla suksilla laskeminen on nautinnollista, siksi olemmekin kasanneet internetin kattavimman laskettelusuksien osto-oppaan tälle sivulle.

Lue opas loppuun asti niin tiedät varmasti millaiset sukset sinun tulee hankkia!

Laskettelusiteitä myyvät muun muassa Scandinavian outdoor ja Stadium

Oma laskutaito

Laskutaito on oleellinen asia etenkin kun valitaan ensimmäistä suksea. Kauppojen kallein suksi ei välttämättä ole aina se paras suksi juuri sinulle, sillä jäykkä suksi vaatii äärimmäistä painetta toimiakseen. Aloittelijoiden sukset aktiivisen harrastajan alla taas tuntuvat “leluilta”, joilla ei kykene laskemaan vauhdikkaasti. On muutamia seikkoja, jotka vaikuttavat suksen käytettävyyteen, tehden niistä paremmin sopivia eri taitotasoisille laskijoille.

Aloittelijan laskettelusukset

Aloittelijoille tarkoitetuilla suksilla on helppo opetella laskettelun perusteista ja päästä nauttimaan laskemisen ilosta. Tyypillistä aloittelijan sukselle on: suksi on löysempi, kapeampi ja rakenne on joko komposiittia, vaahtoa tai pehmeää puuta. Aloittelijoille tarkoitettu suksi helpottaa käännösten tekemistä ja antaa anteeksi virheille. Sukset ovat rakenteensa vuoksi leikkisämpiä kuin vauhdikkaampaan menoon tarkoitetut laskettelusukset.

Harrastajan laskettelusukset

Suurin osa laskijoista asettuu tälle taitotasolle, piditpä sitten karvaamisesta, parkilla temppuilusta tai pehmeän lumen perässä jahtaamisesta rinteiden ulkopuolella. Yleisesti ottaen kokeneelle harrastajalle tarkoitetut sukset ovat jokseenkin leveämpiä kuin aloittelijoiden laskettelusukset, poislukien ratasukset tottakai. Rakenne on jäykempi ja suksi on valmistettu vahvemmista materiaaleista ja kalliimmilla tekniikoilla. Suksen vahvempi rakenne mahdollistaa vauhdin lisäämisen ja suksien hallittavuuden pysymisen hyvänä myös kovemmassa vauhdissa.

Aktiiviharrastajan/ekspertin laskettelusukset

Laskumaastosta huolimatta, aktiiviharrastajan ja eksppertin sukset ovat tehty agressiiviseen ja vaativaan käyttöön. Monesti näissä suksissa käytetään materiaaleina titaania, hiilikuitua tai vastaavia materiaaleja, jotka tekevät suksesta suorituskykyisen ja vakaan vaativissakin olosuhteissa. Yleisesti ottaen nämä sukset ovat jäykempiä sekä pituus että kiertosuunnassa. Huomioi etenkin että ekspertti-tasoiset sukset ovat vaikeita hallita hiljaisissa nopeuksissa, joten aloittelijoiden kannattaa jättää nämä vaativat sukset suosiolla kaupan hyllylle.

Laskijan sukupuoli – miesten ja naisten sukset

Yleinen virhekäsitys on että naisten ja miesten laskettelusukset ovat rakenteeltaan samanlaisia – erona ollen vain suksien pinnan kuvitus. Etenkin 2000-luvun puolella suksivalmistajat ovat huomioineet erot miesten ja naisten anatomiassa. Esimerkiksi painopiste suksen päällä on naisilla erilainen kuin miehillä, jonka vuoksi naisten ja miesten sukset eroavat rakenteellisesti erityisesti leikkaukseltaan (dimensiot).

Nykyään sekä naisille että miehille löytyy suksia reilusti niin aloittelijan tasosta eksperttiin. Miehet voivat laskea naisten suksilla ja toisinpäin, mutta olisi suotavaa valita sukset, jotka ovat suunniteltu alusta alkaen sukupuolellesi ja anatomiallesi.

Lasten sukset

Vaatteita ostaessa saattaa olla järkevää ostaa lapselle kokoa isompi vaatekappale, johon lapsi “kasvaa”, mutta saman ajattelumallin käyttäminen suksivälineiden hankkimiseen lapselle ei ole viisasta. Hanki ehdottomasti lapsellesi sukset, jotka ovat sopivan kokoiset juuri nyt. Liian isot sukset ovat vaikeita hallita ja vievät lajin harrastamisesta leikkisyyden ja hauskuuden pois, jonka seurauksena lapsi ei todennäköisesti viihdy rinteessä.

Alle 6-vuotiaille tarkoitetut sukset ovat ns. yleissuksia, joilla on helppoa aloittaa uusi harrastus. Kouluikäiset laskijat ovat innokkaita hyppimään ja temppuilemaan, joten voi olla fiksua hankkia lapselle temppusukset eli twintipit.

Paino

Laskijan paino vaikuttaa valittavan suksen valintaan. Otetaan esimerkiksi kaksi samantasoista ja samanpituista laskijaa, joista toinen painaa toista huomattavasti enemmän. Painavamman laskijan alla sukseen kohdistuu samassa vauhdissa enemmän voimaa, jolloin suksi taipuu ja kääntyy huomattavasti helpommin kevyeen laskijaan verrattuna.

Siksi painavamman laskijan kannattaa valita hieman suositeltua pidemmät sukset tai jäykempi suksimalli, jotta suksi käyttäytyisi toivotusti käyttäjänsä alla.

Kevyempi laskija voi puolestaan katsoa hieman suositeltua lyhyempää suksea sekä keveympää ja taipuisampaa suksimallia, sopivien laskuominaisuuksien aikaansaamiseksi.

Pääasiallinen laskumaasto ja suksen käyttötarkoitus

On erittäin tärkeää miettiä suksia hankkiessasi laskumaastoa, jossa viihdyt suurimman osan ajastasi suksien päällä ollessasi. Suksia valmistetaan eri laskumaastoja ajatellen ja siksi erilaiset suksityypit toimivat luontevammin tietyssä laskumaastossa, oli sitten kyse erilaisista rinteistä, parkista, paipista tai rinteiden ulkopuolisista alueista. Selkeää rajaa suksityypeille ei aina tosin voi vetää ja monesti jokin suksimalli toimii hyvin kahden tai useamman eri laskumaaston välillä.

Mikäli lasket aina tietyllä alueella, esimerkiksi rinteissä karvaten tai parkissa temppuillen, on suksen valinta helpompaa suksityyppiä ajatellen. Jos viihdyt erilaisissa maastoissa, voi olla fiksumpaa hankkia sukset, jotka soveltuvat useanlaiseen käyttöön tai mahdollisesti hankkia useampi kuin yksi suksipari.

Lisää suksityypeistä alla.

Suksityypit

1. All mountain sukset

Niinkuin nimikin vihjailee, all mountain sukset on tehty toimivaksi kaikenlaisissa maastoissa ja sääolosuhteissa. All mountain suksilla voit laskea kaikkialla, olipa kyse sitten puuterilumella laskemisesta, jäällä, hoidetuilla rinteillä, jyrkänteillä, raskaalla lumella ja kaikella näiden välistä. All mountain suksia voisikin kutsua jokapaikan höyliksi, tosin mainittakoon että all mountain sukset eivät ole yhdenkään yksittäisen laskumaaston mestareita. Mikäli haluat yhden suksiparin, jolla laskea miltei kaikkialla monipuolisesti, all mountain sukset ovat sinun valintasi.

Lisättäköön vielä että all mountain suksia löytyy erilaisia ja eri all mountain suksien rakenteet, mitoitukset ja leveydet vaihtelevat palvellakseen erilaisten laskijoiden tarpeita. Yleensä all mountain sukset ovat niin sanotusti “keskiläskejä” tai keskileveitä ja suksen vyötärön leveys on jotain 80-110mm väliltä. Tärkeää onkin miettiä millaisilla laskumaastoilla viihdyt kaikkein eniten, jotta voit kaventaa all mountain suksien laajaa kirjoa muutamiin sopiviin suksimalleihin. Ja ennen kaikkea, muista että kyse ei ole siitä miten ja missä tällä hetkellä lasket, vaan kyse on missä sinun on aikomus laskea – nykypäivän kehittyneillä suksilla laskeminen on huomattavasti helpompaa ja  taitosi kehittyvät huomattavasti nopeammin. Hanki siis sukset tulevaisuuden tarpeitasi ajatellen.

1.2 Alle 95mm leveät all mountain sukset

Niinkuin edellä mainittiin, all mountain sukset ovat tehty yleiskäyttöön sopiviksi, mutta silti niiden väliltä löytyy paljon eroja. Yleisesti voidaan sanoa, että kapeammat sukset toimivat paremmin kovalla ja hoidetulla alustalla, kuten rinteissä. Kehitys viime parin vuosikymmenten aikana laskettelusuksissa on ollut suorastaan hurjaa ja etenkin leveyttä on laskettelusuksiin tullut yleisesti huomattavasti enemmän – vielä 90-luvulla 90mm-leveät sukset olivat yksinomaan offarikäyttöön tarkoitettuja. Nykyisin 90mm-suksilla voi laskea hyvin rinnettä, offareita sekä parkkia ja paippiakin.

Alle 80mm leveät all mountain sukset ovat suunniteltu yksinomaan rinteille ja koville alustoille käytettäväksi. Kapeat sukset leikkaavat hyvin kovalla alustalla ja käännösten tekeminen on nautinnollista. Alle 80mm suksilla ei ole tarpeeksi leveyttä puuterilla laskemiseen ja sukset eivät käytännössä kanna laskijaa riittävästi. Yleensä kapeat all mountain sukset ovat myös jäykempiä.

80-95mm levyiset all mountain sukset ovat niin sanottuja jokapaikanhöyliä ja suurin osa markkinoilla olevista all mountain sivakoista kuuluukin tälle mitta-asteikolle. Näillä suksilla voi laskea vielä hyvin leikkaavia käännöksiä rinteessä tehden, mutta etenkin lähempänä 95mm leveyttä olevat sukset kantavat kohtuu hyvin jo pehmeälläkin lumella. Suksen ominaisuuksiin vaikuttaa myös kärjen sekä kannan mitat ja rocker, josta lisää myöhemmin tässä oppaassa. Monesti 80-95mm levyisissä all mountain suksissa on hyödynnetty rocker-rakennetta suksen kärjessä (sekä) kannassa. Rocker auttaa suksen hallittavuuteen sekä parantaa sen kannettavuutta pehmeällä lumella. Voisi sanoa että Suomen laskuolosuhteisiin 80-95mm levyiset all mountain sukset ovat suorastaan täydelliset!

1.3 Yli 95mm leveät all mountain sukset

Yli 95mm vyötäröltä leveät all mountain sukset ovat mainio vaihtoehto laskijalle, joka nauttii laskemisesta hieman isommilla mäillä. Yli 95mm levyiset sukset toimivat loistavasti kaikilla olosuhteilla ja suksen leveämpi rakenne mahdollistaa pehmeällä lumella laskemisen. Mikäli lasket usein lapissa tai alpeilla ja viihdyt hoidettujen rinteiden ulkopuolella, on viisasta harkita yli 95mm levyisten all mountain suksien hankkimista. Pienillä ja lyhyillä rinteillä leveät all mountain sukset ovat hieman haastavia kääntää ja käyttää.

Yleensä leveillä all mountain suksilla tarkoitetaan 95-110mm levyisiä suksia. 110mm sukset ovat jo niin sanottuja “läskejä” eli puuterisuksia. Puuterisuksia kevyemmät, all mountain sukset mahdollistavat vielä suksen toimimisen ja käytettävyyden hoidetuillakin rinnealueilla. Tosin yli 100mm levyiset sukset ovat lähtökohtaisesti suunniteltu käytettäväksi puuterilumella laskemiseen suurimman osan ajasta.

All mountain suksen leveyttä harkitessa tuleekin miettiä tarkkaan, haluaako suksen toimivan paremmin kovilla alustoilla vai pehmeällä lumella.

2. Puuterisukset

Puuterisukset ovat omiaan syvän lumen päällä touhutessa. Jos olet laskija joka hamuaa tuoretta ja koskematonta puuterilunta ja lähtee takamaastoon lumen perässä, puuterisukset ovat luotu sinua varten. Kun suksi kantaa laskijaa, pehmeän lumen päällä laskeminen tuntuu kuin kelluisi ja surffaisi saman aikaisesti.

Yleisesti ottaen puuterisukset ovat keskeltä yli 110mm leveitä ja useimmiten puuterisuksissa on edes jonkin asteinen rocker-rakenne. Puuterisukset ovat yleensä myös löysempiä, jotta suksi käyttäytyisi optimaalisesti pehmeällä lumella. Suksen leveä rakenne mahdollistaa suorastaan nautinnollisen tavan laskea pehmeällä lumella. Joissakin puuterisuksissa on käytetty niin sanottua käänteistä kääntösädettä, jolloin suksen kärki ja kanta eivät olekaan suksein leveimpiä osa-alueita. Kehityksen myötä useimmilla puuterisuksilla voi myös tarpeen vaatiessa laskea kovilla alustoilla ja rinteillä, joskin isot sukset ovat raskaampia käsitellä kun lasketaan kanteilla. Leveimmät “läskit” saattavat olla jopa 140mm leveitä keskeltä.

3. Carving- eli rinnesukset

Carving-sukset ovat tehty heille, jotka pitävät kantilta kantille laskemisesta ja täydellisen käännöksen hakemisesta. Carving-suksista käytetään myös termiä rinnesukset. Näille suksille ominaista on kapea vyötärö ja lyhyt kääntösäde, jotka mahdollistavat nopeat ja terävät käännökset hoidetulla ja jopa jäisellä rinteellä. Aloittelijan ja harrastajan carving-sukset ovat löysempiä ja helppoja hallita. Vaativalle käyttäjälle löytyy jäykkiä, vauhtia kestäviä carving-suksia.

Nykyisillä rinnesuksilla käännöksiä tehdään molempia suksia kuormittamalla yhtäaikaisesti.

4. Kisasukset

Kilpasukset ovat alunperin toimineet kaikkien rinnesuksien suunnittelun pohjana. Nykyään kilpasukset eroavat huomattavasti enemmän tavallisista rinnesuksista, kuin vieläpä esimerkiksi 90-luvulla. Kilpasukset ovat vuosikymmenien teknisen suunnittelun lopputulos. Kilpasukset ovat tarkoitettu ainoastaan kovia suorituksia varten. Kisasukset ovat rakenteeltaan todella jäykkiä, jotta ne toimisivat optimaalisesti kovassa paineessa ja väännössä. Kilpasuksien profiili riippuu paljolti siitä, onko sukset tehty pujottelua, suurpujottelua, super-g:tä tai syöksylaskua varten.

Kilpasuksia ei voi suositella laskijoille, ketkä eivät harrasta ratalaskua. Kilpasuksi on todella suorituskykyinen, mutta samalla myös yksipuolinen suksi – kovapintaisella kisarinteellä se loistaa ominaisuuksillaan, mutta juuri muuhun käyttöön siitä ei ole. Mikäli harrastat ratalaskua, ole tietoinen Suomen eri laskettelukeskuksien rinneprofiileista, jotta voisit hankkia sopivat kilpasukset omaan käyttöösi. Etelä-Suomen rinteillä kun ei suurpujottelusuksista ole mitään hyötyä.

5. Freestyle- eli parkkisukset

Parkkisukset, temppusukset, paippisukset ja freestyle-sukset – temppuiluun tarkotetuilla kaksikantaisilla suksilla on monta nimeä. Näkyvimpänä erona tavallisiin suksiin verrattuna parkkisuksissa on niiden kannan nouseminen ylös lumen pinnasta suksen kärjen tapaan. Kaksikantainen rakenne mahdollistaa laskemisen ja alastulemisen myös takaperin. Parkkisukset on tarkoitettu laskijoille, jotka käyttävät suurimman osan laskuajastaan parkissa tai paipissa touhuten. Jos hyppyrit, reilit, pikkujibit, paippi jne. ovat sinun juttusi, harkitse ehdottomasti parkkisuksien hankkimista.

Ennen parkkisuksen ostoa kannattaa hieman miettiä omaa laskutapaa, sillä parkkisuksilla on suuria eroja keskenään. Ensimmäisenä asiana, mieti haluatko ostaa edulliset, cap-rakenteella valmistetut sukset vai haluatko panostaa kunnon puuydin suksiin, jossa on hyödynnetty huomattavasti kestävämpää sandwich-rakennetta. Etenkin isommista hyppyreistä ländätessä sukseen kohdistuva iskuvoima on todella suuri, jolloin jämäkämmillä suksilla alastuleminen helpottuu, mutta myös suksi kestää useamman kauden rääkkäystä. Sandwich-rakenteisissa suksissa myös kanttien kiinnitys on suunniteltu kestävämmäksi. Nykyiset parkkisukset ovat 80-100mm leveitä, joista kapeammat sopivat hyvin leikkisään jibbailuun ja pienempiin mäkiin. Leveämmät twinit antavat käyttäjälle vakautta vauhdikkaassa menossa ja toimivat myös jossain määrin pehmeällä lumella. Parkkisuksia hankkiessa kannattaa myös harkita ostaako symmetriset parkkisukset vai direktionaaliset eli perinteiset parkkisukset. Symmetriset sukset loistavat ominaisuuksillaan kun lasketaan vauhdikkaasti takaperin (suksen symmetriasta lisää alempana).

Parkkisuksilla voi laskea myös rinnettä, mutta loivemman leikkauksen johdosta karvaaminen rinteessä ei ole kovinkaan nautinnollista.

6. Kumparesukset

Kumparesukset ovat hieman harvinaisempia kauppojen hyllyillä, etenkin kun freestylehiihdon suosio on räjähtänyt 2000-luvulla. Kumparesukset ovat twintip-suksia kapeampia ja niissä on huomattavasti vähemmän sivuleikkausta – näillä suksilla ei voi siis karvata. Tavallisiin parkkisuksiin verrattuna kumparesuksista puuttuu myös nouseva kanta eli suksilla ei voi laskea takaperin.

Kumparesukset loistavat juuri siinä käytössä mihin ne on tarkoitettukin – kumparelaskuun. Mikäli harrastat kumparelaskua, kumparesuksien hankinta on sinulle ehdoton vaihtoehto ja jos et niin jätä nämä suosiolla kaupan hyllylle.

7. Touring- eli randosukset

Touring-sukset tunnetaan myös randosuksina. Touring-sukset ovat tarkoitettu yhtälailla laskemiseen kuin mäen ylösnousemiseen, nousukarvojen avittamana. Toisinaan randoilusta käytetään myös hiihtovaellus-nimitystä. Nämä sukset ovat tyypillisesti todella kevyitä, suksen leveyteen ja kokoon huomioiden – yhden suksen painaessa vain 550-1000 grammaa. Kevyen suksen ominaisuudet eivät tosin vastaa täysin tavanomaisia puuteri/vapaalaskusuksia. Randosuksi onkin tavallaan kompromissi painon ja laskuominaisuuksien välillä. Kevyt suksi ei kestä iskuja ja rasitusta samalla tavalla, mutta nouseminen mäkeä ylöspäin on huomattavasti nautinnollisempaa. Randosuksissa käytetään randositeitä, jotka hiihtositeen tapaan nousevat kannasta ja kannat saa lukitettua paikoilleen tavallisen laskettelusiteen tapaan kun on tarkoitus laskea mäkeä alas.

Randosukset vaihtelevat leveyden ja painon suhteen, leveimpiä ja painavempia malleja käytetään yleensä talvihiihtoon ja puuterilumelle, kun taas kevyempiä randosuksia käytetään useimmiten kevät/kesä/pitkän matkan hiihtovaelluksille. Suurin osa touring-suksista on leveydeltään 85-100mm luokkaa ja soveltuvat hyvin jokapaikanhöyliksi, erilaisiin sää- ja lumiolosuhteisiin. Hieman leveämmät 100-115mm levyiset sukset ovat omiaan puuterilumella, mutta ovat jäisilla ja kovilla rinteillä hieman epävakaita.

Randosuksia valitessa kannattaa miettiä, mihin vuodenaikoihin ja millaisilla lumiolosuhteilla laskeminen tapahtuu. Sen jälkeen on helpompaa valita sopivan levyinen ja pituinen suksi. Muista toki että mitä pidempi ja leveämpi suksi on, sen enemmän painoa niille kertyy. Yleisesti kannattaa valita suurinpiirtein samanpituinen suksi, jota käytät myös rinteessä.

8. Vuokrasukset/Kiskosukset

Kiskosukset tulevat kätevästi siteiden mukana yhdessä paketissa. Kiskosuksissa on liikkuvat kiskot siteiden alla, jotka vaativat tietyntyyppisen siteen toimiakseen. Etuna kiskosuksille on niiden asentamisen helppous ja mahdollisuus säätää sidettä useammalle käyttäjälle. Kannattaa tosin varmistaa oma pätevyys, mikäli itse aiot kiskositeitä asentaa. Miinuksena ylimääräinen kisko tuo sukseen lisää painoa, tehden suksista raskaammat, kiskottomiin suksiin verrattuna.

Laskettelusuksen muoto

On useita rakenteellisia seikkoja, jotka vaikuttavat siihen miten suksi käyttäytyy ja miltä suksella tuntuu laskea. Ymmärtämällä laskettelusuksen profiilia ja muodollisia eroja, on helpompi valita itselleen sukset, jotka palvelevat omaa käyttötarkoitusta kaikkein parhaiten. Alla on listattuna kaikki eri tekijät suksen rakenteessa, jotka vaikuttavat lopulliseen laskukokemukseen.

Suksen profiili (dimension)

Suksen profiili ilmaistaan aina kolmen luvun avulla, jotka kertovat suksen mittasuhteista. Nämä kolme mittaa ovat suksen leveys kahdesta leveimmästä kohdasta (käytännössä kärki ja kanta) sekä suksen leveys sen kapeimmasta kohdasta (vyötäröleveys). Suksen profiilia on tärkeä ymmärtää, sillä nämä mittasuhteet vaikuttavat ehkäpä eniten siihen, miten suksi käyttäytyy laskiessa ja miltä se tuntuu.

Esimerkkinä Atomicin 2019 vuoden Vantage 97 Ti suksen mittasuhteet on ilmaistu seuraavasti, 180cm pituudella: 131,5/97/120,5. Ensimmäinen luku ilmaisee kärjen leveyttä, keskimmäinen luku vyötärön leveyttä ja viimeinen luku kannan leveyttä. Suksen profiili ilmaistaan aina millimetreinä.

Kärki

Laskettelusuksen kärki määrittää miten suksi käyttäytyy käännöksen alkuvaiheessa. Leveäkärkinen suksi (yli120mm) kelluu paremmin pehmeän lumen päällä. Kovalla alustalla leveäkärkinen suksi ja kapeavyötäröinen suksi on parhaimmillaan kun haetaan lyhyitä ja nopeita käännöksiä. Kapeampi kärki sen sijaan tekee suksesta maltillisemmin kääntyvän ja “rauhallisemman”. Vakaasta ja maltillisesta profiilista on hyötyä etenkin parkkilaskemisessa.

Vyötärö

Suksen profiilin kolmesta eri mitasta, suksen leveys (vyötäröleveys) on kaikkein oleellisin ja vaikuttaa eniten suksen käyttäytymiseen. Kapeavyötäröinen suksi mahdollistaa kantilta kantille siirtymisen nopeammin ja siksi sopiikin paremmin nopeisiin ja vaivattomiin käännöksiin. Siksi käytännössä kaikki carving-sukset ovat kapeita ja tiimalasin muotoisia. Leveävyötäröiset sukset tarjoavat laskijalle lisää pinta-alaa (kontaktipintaa lumen kanssa), mikä tekee niistä ideaalin valinnan pehmeälle lumelle ja puuteriin.

Kanta

Suksen kanta auttaa laskijaa pitämään käännöstä yllä ja vaikuttaakin enemmän vauhdikkaammin alas tuleville laskijoille, jotka usein suosivat leveitä kantoja. Kovassa ja nopeassa carving-käännöksessä leveä kanta pitää kantin jämäkästi rinteessä ja estää suksen luisumisen. Kun kantti pysyy kovalla voimalla paremmin rinteessä, laskija pystyy hyödyntämään kantaan kohdistetun voiman takaisin seuraavaan käännökseen. Aloittelijoille soveltuu paremmin sukset, joissa on kapeampi kannat, sillä niillä on helpompi laskea leveitä ja luisuvia käännöksiä.

Suksen sivuleikkaus (kääntösäde)

Kärjen, vyötärön ja kannan mittojen suhde muodostaa kaaren. Jos piirtäisit suksen reunaa pitkin kaaren ja jatkaisit sitä suksen mittojen jälkeen, syntyisi ympyrä. Tämän ympyrän säde kuvastaa kyseisen suksen kääntösädettä eli sivuleikkausta.

Suksen sivuleikkaus ilmaistaan lähes poikkeuksetta metreinä ja se kertoo sinulle onko suksella parempi tehdä pitkiä ja loivia vai kenties lyhyitä ja nopeita käännöksiä. Suksi, jossa on kapeaan vyötäröön suhteutettuna levä kärki ja kanta (tiimalasi), on erittäin hyvä lyhyiden ja nopeiden käännösten tekemiseen. Vastaisuudessaan leveävyötäröinen suksi, jossa on suhteessa kapea kärki ja kanta, on optimaalinen valinta pitkien käännösten tekemiseen.

Todellisuudessa, voit kyllä tehdä lyhyitä ja pitkiä käännöksiä samalla suksella, mutta suksen kääntösädettä tietämällä ymmärrät millaisista käännöksistä suksi suoriutuu täysin optimaalisesti. Yleisesti ottaen lyhyellä kääntösäteellä varustetut sukset ovat parempia nopeisiin käännöksiin. Pitkän kääntösäteen sukset toimivat taas mainiosti pitkissä ja hitaissa käännöksissä.

Kääntösäde taulukossa ilmaistuna:

Suksen kääntösäde Käännöksen pituus Laskettelun tyyli
< 16m Lyhyt Carving-sukset, all mountain-sukset/puuterisukset, joilla on lyhyt kääntösäde
17-22m Keskipitkä All-mountain sukset, parkki- ja paippisukset
> 22m Pitkä Puuterisukset ja big-mountain sukset

Suksen jalkavuus – camber ja rocker

Mikäli lasket suksen tasaiselle maalle tai lumelle ja katsot suksen profiilia sivulta, huomaat muutaman seikan suksen sivuprofiilista. Useimmissa suksissa voit huomata että suksen keskiosa nousee ylös lumen pinnasta, kun suksen päälle ei ole asetettu painoa. Joillakin suksilla taas suksen keskiosa pysyy tasaisena maata vasten. Tämä on perusperiaate jonka mukaan sukset jaetaan perinteisen jalkavuuden suksiin (camber) ja nolla-jalkavuuden suksiin (rocker).

Camber – perinteinen jalkavuus

Camber on perinteinen ja yleisin jalkavuuden muoto, jonka pohjalta suksia valmistetaan. Camberille ominaista on jatkuva ylöspäin kääntyvä kaari, joka kulkaa miltei koko suksen mitan ja saa aikaan suksen keskiosan nousemisen ylös lumen pinnasta. Kun laskija astuu suksen päälle, suksi taipuu lumen pintaan ja kaari katoaa sivuprofiilista katsottuna. Kun suksen pinta koskettaa maata, koko pohja antaa vakautta laskijalle ja mahdollistaa käännösten tekemisen, kantin koskettaessa lumen pintaan. Kun laskija liikkuu käännökseltä toiselle, camber antaa ponnahdusvoimaa, joka auttaa suksea kääntymään nopeammin kantilta kantille. Karvatessa camber-sukset tuntuvatkin “eloisilta” ja siksi suurin osa markkinoilla olevista laskettelusuksista valmistetaan camber-jalkavuutta hyödyntäen.

Rocker

Rocker on vasta 2000-luvulla ilmaantunut jalkavuuden muoto, joka on käytännössä perinteisen jalkavuuden (camberin) vastakohta ja siksi sitä usein kutsutaan myös käänteiseksi jalkavuudeksi tai negatiiviseksi jalkavuudeksi. Rocker-suksen sivuprofiili muistuttaa keinutuolin ylöspäin kaartuvia jalkoja. Tasaisella alustalla, rocker-suksen keskiosa lepää maassa, kun suksen kärki ja kanta nousee ylös maan pinnasta huomattavasti camber-suksea aiemmin. Rocker parantaa suksen käyttäytymistä puuterilumella ja tekee suksesta leikkisämmän kovalla pinnalla.

Rocker-sukset ovat jaettu edelleen kolmeen eri kategoriaan:

 

  • Tip rocker/Kärki-rocker: Kärki-rocker -suksi on nimensä mukaisesti varustettu rockerilla, mutta rocker-muotoa on hyödynnetty ainoastaan suksen kärjessä. Näiden suksien keskiosa hyödyntää perinteistä jalkavuutta, mutta suksen kärki nousee aiemmin ylös lumen pinnasta kuin tavallisissa camber-suksissa. Kärki-rockerin ideana on antaa sukselle helpompaa hallittavuutta käännösten aloittamiseen ja parempaa kantavuutta pehmeällä lumella, kuitenkaan ryöstämättä sukselta camberin tuomia etuja kovilla alustoilla.
  • Kärki- ja kanta-rocker:  Näitä ovat sukset joissa on rocker-rakennetta on hyödynnetty sekä kärjessä että kannassa. Rockeroidut kärjet ja kannat antavat sukselle erinomaiset ominaisuudet toimia syvässä lumessa, samalla kun suksen keskiosan camber-rakenne ylläpitää suksen toimivuutta kanteilla laskettaessa.
  • Full rocker/täysi-rocker/käänteinen jalkavuus: Täysi-rocker on perinteisen jalkavuuden vastakohta. Kun laitat rocker-suksen tasaiselle pinnalle, huomaat että suksen keskiosa koskettaa maata vain pieneltä alueelta ja suksen kärki sekä kanta kaartuu todella aikaisin taivasta kohti. Rocker-mallinnus auttaa suksea toimimaan loistavasti syvässä lumessa, siksi lähes kaikki nykyiset puuterisukset hyödyntävät täyden-rockerin teknologiaa. Kovalla lumella täysi-rocker ei ole ideaali vaihtoehto, sillä pinta-ala, jolla suksen kantit koskettavat käännöksessä maata, on todella pieni. Siitä syystä melkein kaikki täyden rockerin sukset ovat todella leveitä puuterisuksia.

Taper

Taper tarkoittaa suksen kärki- ja kantaosan leveyden eroa, kun suksea katsellaan sen yläpuolelta. Yleensä taper-termiä käytetään vähemmän, sillä suksen profiili ja jalkavuus kertoo oleellisimmat erot suksissa. Tietyissä tapauksissa, kuten twintip-suksissa, taperilla on suurestikin merkitystä. Mikäli twintip-suksilla laskee paljon takaperin ja ländäilee “switchinä” voi olla hyötyä harkita suksia, joissa on ns. symmetrinen taper. Symmetrisen taperin suksissa kärki ja kanta ovat symmetrisen kokoisia ja muotoisia. Taper saadaan erottamalla kärjen ja kannan leveys miinuslaskulla. Mitä suurempi taper-arvo on, sitä helpompi suksella on liukua sivuttain.

Yleisesti taper jaetaan kolmeen eri kategoriaan:

Directional taper-sukset (normaali taper)

Melkein kaikissa suksissa kärki on hieman kantaa leveämpi, jolloin suksista käytetään nimitystä directional. Directional tarkoittaa suomeksi suunnattua tai suuntaavuutta, toisinsanoen suksien ideana on käyttää niitä vain yhteen suuntaan laskemiseen (ei takaperin). Normaali taper auttaa suksen toimivuutta kantilla laskettaessa.

Bidirectional taper-sukset

Näissä suksissa kärki on edelleen kantaa leveämpi, mutta taper-arvo, eli kärjen ja kannan leveyden erotus on huomattavasti pienempi kuin perinteisissä directional-suksissa. Käytännössä bidirectional-sukset suoriutuvat paremmin takaperin eli “switchinä” laskemisesta. Suksi käyttäytyy toisinsanoen paremmin myös väärinpäin laskettuna.

Symmetriset sukset – symmetrical taper

Symmetrisiä suksia löytyy käytännössä ainoastaan twintip-suksien kategoriasta. Symmetrisissä suksissa kärki ja kanta ovat yhte leveitä, joka mahdollistaa suksen toimivuuden identtisesti sekä etu- että takaperin laskettaessa. Symmetrisiin suksiin tulee side asentaa aina keskelle suksea, muuten suksi ei toimi halutusti.

Laskettelusuksien pituus

Kattavan oppaan laskettelusuksien pituuteen löydät täältä. Sopivan pituuden löytäminen on tärkeää, jotta laskettelu olisi nautinnollinen harrastus. Pituuden valintaan vaikuttaa laskijan pituuden lisäksi paino, laskutaito, käyttötarkoitus ja suksimallin profiili.

Rinnekäyttöön sopivat sukset tulee olla laskijaa noin 5-10cm lyhyemmät.

Huomioi toki että:

 

  • Käytännössä rinnesuksia ostaessa suksien tulee yltää noin leuankohdille (10cm lyhyemmät), jos haluat nopeisiin käännöksiin sopivat ja helppokäyttöiset sukset.
  • 0-5cm itseään lyhyempiä suksia voi harkita mikäli hakusessa on parkkisukset, all-mountain sukset tai kovaa vauhtia ja pitkiä käännöksiä varten tarkoitetut carving-sukset.
  • Itseään pidemmät sukset hankitaan vain mikäli kyseessä on puuterisukset tai parkkisukset. Puuterisuksissa pituutta voi olla jopa 10cm laskijaa enemmän, jolloin suksi kantaa paremmin syvällä lumella.

Laskettelusuksen jäykkyys (flex)

Laskettelusuksien jäykyys ilmaistaan kahdella eri tavalla: pituussuuntainen jäykkyys ja kiertojäykkyys. Pituussuuntainen jäykkyys kertoo kuinka paljon suksi taipuu sen pituussuunnassa, kärjestä kantaan. Kiertojäykkyys ilmaisee kuinka paljon suksi taipuu kiertosuunnassa, eli kun kantaa ja kärkeä taivutetaan eri suuntiin sivulle.

Käytännössä mitään yhtenevää jäykkyysmitoittelua ei suksivalmistajien välillä ole käytössä ja suksien jäykkyys ilmaistaan usein valmistajakohtaisesti erilaisilla jäykkyysarvoilla (flex), suuremman numeron tarkoittavan yleensä jäykempää suksea. Lyhykäisyydessään helposti hallittavat, aloittelijoille tarkoitetut sukset ovat jäykkyydeltään löysiä. Kokeneemmille ja agressiivimmisille laskijoille valmistetaan jäykempiä suksia. Poikkeuksena tässä mainittakoon puuterisukset, joissa löysä rakenne helpottaa toimivuutta syvässä lumessa. Myöskään kaikki kokeneille freestylelaskijoille suunnatut twintip-sukset eivät ole jäykkiä, vaan joukossa on myös löysiä ja leikkisiä, mutta taitotasoa vaativia suksia.

Suksen jäykkyys vaikuttaa paljon sen käyttäytymiseen. Jäykemmät sukset toimivat erinomaisesti kovalla alustalla ja kovassa vauhdissa, sen sijaan löysemmät sukset toimivat paremmin pehmeällä lumella ja ovat myös leikkisämpiä.

Suksea hankkiessa kannattaakin siis miettiä omaa taitotasoa ja lihaskuntoa. Kaupan kallein suksi ei välttämättä ole se paras vaihtoehto, vaikka taitoa löytyisikin, sillä jäykkä suksi vaatii myös paljon lihasvoimaa toimiakseen.

Suksen ytimen rakenteen materiaalit

Laskettelusuksen ydin tarkoittaa sen pohjan, päällipinnan ja kanttien väliin jäävää osuutta. Suksen ydin vaikuttaa sen laskuominaisuuksiin ja ennenkaikkea sen kestävyyteen.

Sukset jaetaan rakennemateriaalien perusteella kahteen kategoriaan:

Puuydinsukset

Puuydinsukset ovat kestäviä, mutta myös hieman kalliimpia valmistaa. Käytännössä kaikki keskitason ja eksperttitason sukset valmistetaan puuydintä hyödyntäen. Puu on materiaalina todella kestävä ja se säilyttää ominaisuutensa hyvin vuosien mittaan. Etenkin koville tärähdyksille altistuvat twintip-sukset kannattaa hankkia puuytimisinä, mikäli tahtoo suksien kestävän useamman vuoden.

Vaahtoydinsukset

Vaahtoydinsukset ovat kevyempiä ja löysempiä kuin puuydinsukset sekä myös edullisempia valmistaa. Vaahtoydinrakennetta käytetään käytännössä kaupan edullisimmissa malleissa sekä aloittelijoille tarkoitetuissa suksissa. Poikkeuksena tähän on hiihtovaelluskäyttöön tarkoitetut sukset, jotka valmistetaan mahdollisimman kevyeksi.

Hybridirakenne

Hybridirakenteisissa suksissa on käytetty sekä puuydintä että vaahtoa suksen ytimen materiaaleina. Ajatuksena hybridirakenteisissa suksissa on tuoda sukseen puuytimen tuomaa kestävyyttä ja yhdistää se vaahtoytimen keveyteen. Lopputuloksena saadaan kompromissi puuydin- ja vaahtoydinsuksien väliltä. Näistä suksista käytetään myös nimitystä komposiittisukset.

Muut materiaalit

Monesti suksia valmistetaan yhdistämällä puuydinrakennetta, vaahtoydintä, metallia sekä lisäämällä erilaisia vahvikkeita (esim. hiilikuitu) tuomaan suksiin haluttua ominaisuutta, kuten jäykkyyttä. Esimerkiksi hiilikuidulla ja titaanilla voidaan tehdä suksesta vielä huomattavasti jäykempi, verrattuna siihen että suksessa olisi käytetty pelkkää puuydintä. Materiaaleina hiilikuitu ja titaani ovat toki kalliita ja nostavat suksen hintaa roimasti.

Suksen ydinrakenne

Ytimen materiaalinen lisäksi tärkeää on, millä tekniikalla eri materiaalit on yhdistety suksen ytimessä. Ydinrakenteen ymmärtäminen ei ole tarpeellista, ellet ole kokenut laskija ja haluat tietää eri rakenteiden vaikutuksia sukseen.

Torsion box-rakenne

Niin sanottu torsion-box rakenne tarkoittaa suksen ydintä, joka on vuorattu/kääritty lasi- tai hiilikuidulla. Ideana on lisätä suksen kiertojäykkyyttä ja lisätä suksen toimivuutta ja kanttipitoa kovalla alustalla. Tätä rakennetta käytetään kalliimmiissa suksissa, jotka ovat tarkoitettu kovaan käyttöön.

Sandwich / ABS sidewall-rakenne

Sandwich-rakenteen ideana on liittää ohuita kerroksia päälläkkein voileivän tapaan. Ohuet kerrokset liimataan ja prässätään yhteen, lopputuloksena on todella kestävä suksi. Kerrokset voivat koostua puusta ja muista materiaaleista. Sandwich-rakenteiset sukset ovat todella kestäviä ja materiaaleista riippuen myös jäykkiä ja suorituskykyisiä suksia.

Sandwich-suksen reunoja vahvistaa ns. abs sivuvalli-rakenne. Sivuvalli tekee suksesta vahvemman ja kestävämmän iskuja kohtaan. Sivuvallilla varustetut sukset ovat myös huomattavasti kiertojäykempiä, tarjoten parempaa kanttipitoa kovissa vauhdeissa, tästä syystä tätä rakennetta käytetäänkin paljon etenkin kilpasuksissa. Heikkoutena sandwich/sidewall-rakenteiselle sukselle on rakenteen tuoma lisäpaino.

Cap-rakenne

Cap-rakenne eroaa yllämainituista siten, että suksessa ei ole käytetty ns. sidewall-vahvikkeita. Torsion box- ja sandwich-suksien kerrostettu ydin suojataan sivuvallilla, joka vahvistaa ja suojaa suksen ydintä. Cap-rakenteisessa suksessa suksen ydin ulottuu kuoreen asti myös suksen reunoilta, jonka vuoksi suksi on rakenteeltaan heikompi ottamaan vastaan iskuja pohjasta, päältä sekä kanttien kohdalta. Cap-rakenteiset sukset ovat edullisempia valmistaa ja siitä syystä cap-rakennetta käytetäänkin paljon aloittelijoille tarkoitetuissa suksimalleissa.

Half-cap -rakenne

Half-cap -rakenne on 2 eri materiaalin hybridirakenne, jossa suksen ytimen komposiittilaminaatti yhdistyy päälliosan kanssa suksen sivuilla, muodostaen pienempikokoisen sivuvallirakenteen. Half-cap -rakenteisen suksen sivuvallirakenne tuo lisää jäykkyyttä sukseen, kuitenkaan tekemättä suksesta liian painavaa.

Monesti tätä hybridirakennetta käytetään myös osassa suksea, jolloin suksen keskiosa on vahvistettu jämäkällä ABS-sivuvallirakenteella, kun suksen kärjessä sekä kannassa on hyödynnetty kevyempää half-cap -rakennetta. Tämä rakenne on yleinen etenkin twintip-suksissa, jolloin suksen kärjestä ja kannasta saadaan ylimääräistä painoa pudotettua pois, tehden suksesta suorituskykyisemmän.

Sivuvallit valmistetaan yleensä ABS-muovista ja sivuvallit alta löytyy monesti kumista tai bambusta valmistettu laminaatti, joka auttaa iskun sattuessa vähentämään sukseen kohdistuvaa painetta.

 

Suksen pohjan materiaali

Suksen pohjamateriaali vaikuttaa suksen luisto-ominaisuuksiin ja pohjan kestävyyteen. Luistavampi pohja toimii paremmin, kun halutaan lisätä suksen suorituskykyä ja vauhtia. Tosin yleensä tavallista kuluttajaa kiinnostaa tietää lähinnä pohjan kestävyys kulutusta ajatellen. Yleisesti pohjamateriaalina käytetään P-texiä eli polyethyleeni-muovia. Valmistajat ilmoittavat sivuillaan yleensä myös pohjaan liittyvän lukuarvon, joka ilmaisee pohjan laatua. Käytännössä mitä suurempi lukuarvo on, sitä parempi ja suorituskykyisempi pohjarakenne on kyseessä. Huomioi toki, että mitään yleistä standardia alalla ei ole ja valmistajat käyttävät omia lukuarvoja ilmaistakseen eroja pohjarakenteissa.

Suksen pohjatyyppejä on olemassa kahta erilaista:

Extruded

Extruded-pohjan materiaali on valmistettu sulattamalla ensin pohjamateriaali, jonka jälkeen sulatetusta materiaalista on mitoitettu ja leikattu suksen pohja. Nämä pohjat ovat edullisempia valmistaa ja helpompia huoltaa, mutta myös heikommin luistavia ja huonommin käyttöä kestäviä. Extruded-pohjan tunnistaa yleensä muovisesta ja “kiiltävästä” pinnasta. Extruder-pohja ei ime suksivahaa kovinkaan hyvin ja voiteluja tulee suorittaa huomattavasti useammin. Extruded-pohjista käytetään myös nimitystä “muovipohja”.

Sintered

Sintered-pohja valmistetaan jauhamalla pohjamateriaali pulveriksi, jonka jälkeen pulveri lämmitetään ja prässätään kasaan. Valmiista pohjamateriaalista leikataan suksen mittojen mukaan suksen pohja. Sintered-pohjan valmistaminen on työläämpää ja siten myös kalliimpaa. Etuna sintered-pohjalle on sen hyvä luistavuus lumella ja kulutusta kestävä rakenne. Sintered-pohjan voi tunnistaa huokoisesta pinnasta, johon voiteet imeytyvät erinomaisesti. Tämän vuoksi voitelua ei tarvitse suorittaa yhtä useasti. Kääntöpuolena tässä tosin on että pohja kuivuu nopeammin ilman voidetta eli ilman voidetta suksilla laskemista ei suositella, mikäli haluaa säilyttää suksen hyvät luisto-ominaisuudet.

Sintered-pohjissa voi olla myös hiilikuitua ja muita materiaaleja seassa, tehden niistä vieläkin nopeampia ja kestävämpiä. Hiilikuitua lisätään sen sähkönjohtamiskyvyn vuoksi. Kun suksi liukuu lumen pinnalla, suksen pohjan ja lumen väliin syntyy staattisia varauksia, jotka lisäävät kitkaa. Hiilikuitu auttaa hävittämään staattisia varauksia, siten vähentäen kitkaa ja tehden pohjasta liukkaamman. Hiilikuituseoksella valmistetut pohjat myös pitävät sen lisäksi paremmin vahaa kuin perinteiset sintered-pohjat, tehden niistä vieläkin liukkaammat.