Laskettelumonot Osto-Opas

Jalkaan istuvien laskettelumonojen löytäminen saattaa olla joskus hankalaa. Sopivat laskettelumonot ovat ehdoton varuste nautinnolliseen ja vauhdikkaaseen laskukokemukseen. Moni koittaa säästää laskusettiä hankkiessa monoista, mutta monot ovat ehdottomasti tärkein varusteesi kypärän kanssa. Kannattaakin siis miettiä monoja ensisijaisena hankintana.

Vääränkokoiset tai malliset monot vievät laskemisesta kaiken ilon pois. Liian isot monot eivät toimi kun vauhtia tulee vähänkin enemmän – jalka pääsee liikkumaan monon sisällä ja suksen hallitseminen on suorastaan tuskaista. Liian jäykät monot taas ovat kevytrakenteisen laskijan alla todellinen painajainen. Mono ei taivu ja toivottua käännöstä rinteessä on hankala toteuttaa.

Oikeanlaiset monot toimivat juuri niinkuin pitääkin. Voima sukselle välittyy optimaalisesti ja rinteessä viihtyy helposti koko päivän – ilman epämukavia tuntemuksia ja kipuja monon sisällä.

Laskettelumonon valintaan vaikuttaa seuraavat seikat:

  • Monon käyttötarkoitus
  • Laskumonon ulkokuoren malli
  • Monon lestin leveys
  • Monon sopiva koko
  • Monon jäykkyys/jousto eli flex

Opas monojen koon selvittämiseksi löytyy täältä.

Laskettelumonon käyttötarkoitus

Laskettelumonoa hankkiessa täytyy miettiä omaa laskutyyliä. Viihdytkö rinteessä vai kenties offareilla? Ehkäpä vietät laskupäivän kokonaan parkissa hyppien.

Tavallinen laskettelumono – Sopii rinteessä laskijalle.

Kisamono – Ainoastaan koviin suorituksiin tarkoitetut monot kannattaa jättää hyllylle mikäli lasket rinnettä. Kisamonot ovat optimaalisia kilpailusuorituksiin, mutta ovat epämukavia käyttää pidempiä aikoja.

Temppumono – Park- ja Freestyle-laskemiseen suunnitelluissa monoissa on yleensä paremmat iskunvaimennukset.

Randomono – Tarkoitettu randositeisiin käytettäväksi (siteen takaosa nousee). Kevyitä ja sopivat hyvin offarihaikkeihin.

Laskettelumonon Ulkokuoren Malli

Yleisesti ottaen laskettelumonoja on kahta erilaista tyyppiä – kaksiosainen ja kolmiosainen mono. Kaksiosainen ulkokuori rakentuu ylä- ja alaosasta. Kolmiosaisen monon ulkokuoresta löytyy runko, etuläppä ja takaosa.

Kaksiosaiset monot ovat edullisempia valmistaa ja sopivat hyvin perusharrastajalle. Kolmiosaiset monot tarjoavat parempaa suorituskykyä ja laskuominaisuuksia.

Monon Lestin Leveys

Laskettelumonon lestin leveys vaihtelee valmistajan ja mallin mukaan. Yleisesti ottaen lestin leveys on 97-108mm väliltä.

Kapeajalkaisen kannattaa harkita alle 100mm lestin monoa.

Keskivertojalalle sopiva lesti on yleensä 100-103mm tienoilla.

Leveälle jalalle sopii yleensä yli 104mm leveät monot.

Monon flex eli joustavuus

Monon joustavuus ilmoitetaan flex-arvolla (esimerkiksi 60 tai 110). Monesti flex arvo löytyy monon mallin nimestä. Käytännössä flex-arvo määrittää monon jäykkyyttä.

Jäykempi mono (korkeampi flex-arvo) toimii paremmin kovassa vauhdissa ja sopiikin paremmin kokeneille laskijoille. Kun mono ei jousta, voima välittyy optimaalisesti suksen kantille. Jäykemmät monot kärsivät laskumukavuudessa.

Aloittelijalle sopiva mono on löysempi (matala flex arvo). Joustava mono on mukava jalassa ja antaa paremmin anteeksi.

Monon joustavuus taitotason mukaan:

  • Flex aloittelijalle – 30-60
  • Flex harrastelijalle – 60-90
  • Flex kokeneelle – 90-110
  • Flex kisalaskemiseen 110+

Vaikka lähes kaikki valmistajat käyttävät flex arvoa monon jäykkyyden määrittämiseen, kannattaa huomatta ettei tätä menetelmää ole standardisoitu. Flex-arvot eivät siis välttämättä pidä paikkaansa eri valmistajien suhteen ja jäykkyyksissä saattaa olla eroja.

Monesti kalliimpien monojen joustavuutta voi säätää etuläppää vaihtamalla.

Kuinka Paljon Monoihin Kannattaa Panostaa?

Mono on tärkeä sijoitus jos haluat viihtyä rinteessä ja nauttia laskemisesta.

Aloittelijalle riittää hyvin alle 200 euron monot.

Keskivertolaskijan kannattaa katsoa yli 200 euron monoja.

Aktiivilaskijalle on suositeltavaa sijoittaa monoihin ainakin 350 euroa, monesti laadukkaista monoista saa pulittaa jopa yli 500 euroa.

 

Laskettelumonoja myyvät muun muassa Scandinavian outdoor ja Stadium